NIACINAMIDAS – kas šis stebuklingas ingredientas?

NIACINAMIDAS – kas šis stebuklingas ingredientas?

Jei nors kiek domitės kosmetika ir odos priežiūra, tikrai esate bent kiek girdėję apie niacinamidą. Nors šis ypač veiksmingas ingredientas kosmetikos produktuose yra naudojamas jau seniai, tačiau tik pastaraisiais metais jis pagaliau susilaukė dėmesio, kurio buvo vertas. Panašu, kad šis įvairialypis ingredientas turi ką pasiūlyti kiekvienam. Susidomėjote? Visas paslaptis apie niacinamidą atskleidžiame toliau!


Kas yra niacinamidas?

Niacinamidas arba nikotinamidas yra viena pagrindinių vitamino B3 formų. Vitamino B3 mūsų kūnas pats nepasigamina, todėl mums reikia jo gauti iš išorės. Laimei, niacinamidas yra veiksmingas tiek tuomet, kai gauname jo iš maisto produktų ar maisto papildų, tiek kaip išoriškai naudojama kosmetikos priemonė.


Ar niacinamidas yra tas pats kas niacinas?

Nepaisant pavadinimų panašumų, niacinamidas nėra visiškai tas pats kas niacinas. Tai dvi skirtingos vitamino B3 formos. Niaciną mes gauname su maistu – valgydami lapines daržoves, burokėlius, pupeles, kiaušinius, vištieną ar žuvį. Patekęs į mūsų organizmą, niacinas tampa niacinamidu. Tiksliau, kai organizmas pasisavina niacino tiek, kiek jam pakanka, likusi medžiaga paverčiama niacinamidu. 


Niacinamido nauda odai

Mažina odos pleiskanojimąsi: padeda mažinti pelagrą (pleiskanojančią odą). Šiam tikslui dažnai naudojimas niacinas, bet niacinamidas galbūt yra dar geresnis variantas, nes sukelia mažiau odos dirginimo ir paraudimo. 

Mažina smulkias linijas ir raukšles: dalyvauja baltymų (keratino) sintezėje, yra svarbus odos stangrumui ir elastingumui palaikyti.

Lipidų barjeras: padeda odai sukurti lipidų barjerą, kuris išlaiko drėgmę ir neleidžia jai iš odos išgaruoti į aplinką. Tai naudinga visų tipų odai, ypač jei turite egzemą ar jūsų oda yra brandi.

Mažina paraudimus, dėmes ir poras: kovoja su uždegimais, kurie gali padėti sumažinti odos paraudimą dėl egzemos, spuogų ir kitų uždegiminių odos procesų, natūraliai mažėja išsiplėtusios poros.

Mažina spuogus: naudingas turintiems aknę, kenčiantiems nuo inkštirų ir spuogų, ypač uždegiminių formų, tokių kaip papulės ir pustulės. 

Reguliuoja sebumo lygį: riebalų išsiskyrimo reguliavimas itin naudingas riebiai odai.

Saugo nuo saulės žalos: niacinamidas tuo pačiu metu gali atkurti sveikas odos ląsteles ir apsaugoti jas nuo ultravioletinių spindulių daromos žalos.

Mažina hiperpigmentaciją: padeda kovoti su pigmentinėmis dėmėmis, jas šviesina ir lygina odos toną. 


Ką reikia žinoti naudojant niacinamidą?

Tinkamai naudojamas, niacinamidas paprastai nesukelia jokių šalutinių odos reakcijų. Vis dėlto, reikėtų vengti jį naudoti kartu su vitaminu C, nes dėl susidariusio niacino ši kombinacija gali dirginti odą ir sukelti intensyvų jos raudonį. Na, o tiems, kurie nori mėgautis, pavyzdžiui, retinolio teikiama nauda, tačiau oda jį sunkiai toleruoja, niacinamidas gali palengvinti retinolio pasisavinimą ir sumažinti odos jautrumą.

Taigi niacinamidas rekomenduojamas žmonėms, turintiems sausą, jautrią, senstančią ar į spuogus linkusią odą. Tai švelnus ingredientas, todėl ypač tinka tiems, kuriuos kamuoja problemiška oda. 

Linkime švytinčios, švarios ir sudrėkintos odos!


Rekomenduojamus produktus su niacinamidu galite rasti ČIA.